Machinaal Ketting slijpen

Zagen met een botte ketting leidt tot een hoger brandstofverbruik en slijtage. Vooral 'vuil' werk (zoals werken rondom boomwortels en in zand) leidt tot bovenmatige slijtage.

Vervang een ketting tijdig. Wanneer het langste gedeelte van de snijtand minder is dan 4 millimeter of als u scheurtjes vindt, is het tijd om de ketting te vervangen.

Wij kunnen uw ketting machinaal slijpen, dit houdt in dat uw ketting gedemonteerd wordt van de motorzaag en deze met een speciale slijpmachine wordt gescherpt.
Wij controleren de zaagketting en dieptestellers op zichtbare gebreken en wanneer noodzakelijk worden schakels vervangen of de ketting ingekort. Dit zodat u weer veilig kunt werken.

In november hebben wij een ACTIE: Ketting slijpen 1 EURO 
klik hier voor de details




Handmatig Slijpen

Het zelf vijlen van uw ketting is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten:

Het begint met kennis over het juiste gereedschap.

  • Ronde vijl
  • Platte vijl
  • Vijlmal
  • Bosvijlklem

Let op: Elk kettingtype heeft specifieke kenmerken en vraagt op een passende vijl en de vijlmal
Kijk in onze webshop welk gereedschap u nodig heeft of vraag ons om advies: +31 (0)492-464162




Zo vijlt u zelf een ketting

vdwiel-gremac adviseert het gebruik van een Husqvarna vijlmal voor het beste resultaat.

Als u een kettingzaag een groot gedeelte van de dag gebruikt, is het goed om telkens wanneer u brandstof tankt, de ketting met een vijl te slijpen. Het is gemakkelijker om vaak een beetje te slijpen dan lang te wachten met vijlen. Zo kunt u ook preciezer en effectiever werken.

Onze Vijltips:

  • Allereerst, probeer zo weinig mogelijk materiaal weg te vijlen.
  • Begin met het opzoeken van de kortste zaagtand. Alle tanden moeten zo worden gevijld dat ze even lang zijn als de kortste tand.
  • Plaats de vijlmal op de ketting. De pijlen op de vijlmal moeten in de rotatierichting van de ketting wijzen (in de richting van het neuswiel). Zorg dat de mal contact maakt met de ketting.
  • Gebruik de ronde vijl. Plaats de vijl in een hoek van 90 graden ten opzichte van de rollen op de vijlmal. Vijl met beide handen. De vijl moet op beide rollen rusten. Vijl de zaagtand met soepele bewegingen van u af.
  • Vijl op deze manier elke tweede tand. Elke zaagtand moet scherp worden gevijld. Het is belangrijk dat alle xaagtanden even lang zijn.
  • Als u alle zaagtanden aan één kant hebt gevijld, draait u de bankschroef los en zet u het zaagblad vanaf de andere kant in de bankschroef. Slijp nu de zaagtanden op dezelfde manier vanaf de tegenovergestelde kant.
     
  • Controleer de dieptestellers regelmatig
    De positie van de dieptesteller bepaalt hoe diep de snijtand zaagt. Als de dieptesteller erg laag is ingesteld, haalt de schaaf maar erg weinig hout weg.
    Als de positie te hoog is, zaagt de snijtand te diep in het hout. Het zagen wordt dan agressiever, met sterke trillingen tot gevolg. Ook wordt het terugslagrisico groter en wordt de kettingzaag aan onnodige spanning blootgesteld.

    Controleer de dieptesteller elke 3 - 5 keer dat u de ketting slijpt bij normaal gebruik en vaker tijdens intensief gebruik. Gebruik de dieptemal en de platte vijl om de dieptestellers te controleren en de juiste hoogte te vijlen. Op de dieptesteller staan de woorden "Soft" en "Hard"; "soft" staat voor zacht hout (coniferen) en "hard" staat voor bevroren (hard) hout.

 

Mocht nog vragen hebben. Neem dan contact op met een van onze medewerkers voor een vrijblijvend advies. +31 (0)492 46 41 62